Dzikie gotowanie - adamglaz.pl

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dzikie gotowanie

Tatarak jest jadalny. :-)

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus L.) –  Znany jest także pod ludowymi nazwami jako ajer, tatarskie ziele, lepiech. Pochodzi prawdopodobnie z Indii i Chin, bo tylko tam występują owady zdolne do zapylania tataraku.



Poniżej, na filmie można zobaczyć jak powinny wyglądać przygotowane do gotowania łodygi i kłącza.



Łodygi tataraku trzeba oczywiście oczyścić i pozbawić tych twardych warstw.
Na surowo też dobrze smakują.
Można z nich zrobić piwo i kandyzowane cukierki. (pychotka!)
Odświerzają oddech.

Czy wiesz, że tatarak przywieżli do Polski tatarzy, którzy dodawali go do bukłaków żeby polepszyć smak wody?

tatarak przygotowanie kłącza i łodygi
Książki dr Łukasza Łuczja


"Dzikie rośliny jadalne Polski - przewodnik survivalowy"; autor: Ł. Łuczaj, wyd. Chemigrafia





"Podręcznik robakożercy czyli jadalne bezkręgowce Środkowej Europy"; autor: Ł. Łuczaj, wyd. Chemigrafia




"Dzikie rośliny jadalne - zapomniany potencjał przyrody, materiały z konferencji Przemyśl-Bolestraszyce, 13 września 2007"; redaktor tomu: Ł. Łuczaj; wyd. Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach




KULINARNE WARSZTATY DZIKIEGO GOTOWANIA
WILD EDIBLE PLANTS COOKING WORKSHOPS

>>kliknij tu<<

Na zdjęciu widać oczyszczanie łodyg.  Ciemne kłącza pozbawia się wypustek i twardej skórki aż staną sie białe. Potem można je pokroić i usmażyć frytki lub ugotować z nich zupę.


Domniemane działanie psychoaktywne
 

W korzeniach tataraku zwyczajnego (a także kopytnika) występuje azaron (1,2,4-trimetoksy-5-propenylobenzen), rozpowszechniany jako środek halucynogenny. W moczu osób, które spożyły preparaty z tataraku oraz w hodowlach bakteryjnych prowadzonych na pożywkach zawierających wyciąg z tataraku, wykryto metabolit azaronu, kwas trans-2,4,5-trimetoksycynamonowy, jednak wbrew popularnym poglądom, nie zaobserwowano 2,4,5-trimetoksyamfetaminy (TMA-2), uważanej za halucynogenny składnik tataraku zwyczajnego. Głównym objawem klinicznym spożycia tataraku były wymioty, utrzymujące się w niektórych przypadkach 15 godzin
K. Björnstad, A. Helander, P. Hultén, O. Beck. Bioanalytical investigation of asarone in connection with Acorus calamus oil intoxications.. „J Anal Toxicol”. 33 (9). S. 604-609. PMID 20040135.  





Polecam:

Fundacja Pomocy Dzieciom Krzyk w Bilgoraju
 
Polecane
  • Fundacja pomocy Dzieciom "KRZYK"
  • Rada Osiedla "Nadstawna"
  • Biłgorajskiego Stowarzyszenia Kulturalnego imienia I. B. Singera
  • Amnesty International
  • Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego